Wat zijn de verschillende types gezelschapsspellen?

Kaarsen aan, hapjes op tafel, een lekker aperitief én een gezelschapsspel. Klinkt als de ideale avond toch? De populariteit van gezelschapsspellen neemt de laatste jaren gigantisch toe. Zoek je inspiratie voor een nieuw spel? Hieronder bespreken we verschillende types gezelschapsspellen en geven we je inspiratie voor je volgende spelletjesavond.

Bordspellen

Het bordspel is een echte klassieker en staat garant voor een hele avond speelplezier. Het woord zegt het al: bij een bordspel speel je op een gemarkeerd oppervlak, het spelbord. Vaak leg je een route af met een pion of ander speelstuk. Er zijn bordspellen die volledig uitgaan van het geluk van de spelers, zoals het populaire Ticket to Ride Europe, maar ook uitdagendere spellen zoals De Legenden van Andor

Er zijn bordspellen die je tegen elkaar speelt, maar de laatste tijd zien we steeds meer bordspellen die je samen tegen het spel speelt. Zo reis je in Pandemic de hele wereld over om een pandemie te bestrijden, een spel dat - hoe kan het ook anders - de laatste jaren erg populair was.

bordspel

Party games

Heb je zin in een avondje flink lachen met wat vrienden of familie? Dan zijn er tal van party games waar je uit kunt kiezen. Het populaire 30 Seconds ken je vast, waar je het in teams van twee tegen elkaar opneemt. Ben je met een wat grotere groep, dan is Weerwolven van Wakkerdam een geweldig spel. Dit spel speel je met een groep van 8 tot 18 spelers. Dit spel is vooral een aanrader om buiten in het donker te spelen, omdat het dan extra spanning aan het spel geeft. Er is recent ook een Weervolven van Wakkerdam uitbreiding op de markt gebracht.

Zijn deze spellen je wat te stressvol? Bij Qwixx moet je volledig vertrouwen op je geluk en Regenwormen is een heerlijk luchtig spel waarbij je moet sparen voor je portie regenwormen.

party games

 Dobbelspellen

Dobbelspellen zijn ideaal wanneer je niet veel tijd hebt of geen zin hebt om vanalles uit de kast te halen, bijvoorbeeld op vakantie. Het zijn vaak wat eenvoudigere spellen, die uitgaan van het geluk van de spelers. Maar: ze zijn wel verslavend! Bij Keer op Keer is het je taak om vakjes aan te kruisen en zo snel mogelijk kolommen en gebieden van gelijke kleuren te vullen. Je kiest elke beurt een gedobbelde kleur of gedobbeld cijfer. Een spel wat je echt keer op keer door wilt spelen!

Heb je zin in wat meer uitdaging? Catan heeft ook een dobbelspel. Net als in het bordspel bouw je hier je wereld op en leveren elke nederzetting en straat je punten op. Je hebt wat tactisch inzicht nodig en een dosis geluk. 

Kaartspellen

Zin in een snel kaartspel? Er zijn meer kaartspellen dan Jokeren, Pesten en Pokeren. Wat dacht je van een spannend potje Saboteur, waar je je tegenspelers heerlijk in de weg mag zitten? Of leer de taal van de gangsters in Lucky 7, een chaotisch spel waarbij je goed moet tellen. Zin in een spel wat extreem random en vreemd is? Dan is Exploding Kittens wat voor jou, een spel dat gaat over katten en knallen. Een soort Russisch Roulette, maar dan met kittens en laserstralen. Je moet slim spelen en kunt het je tegenstanders heerlijk lastig maken.

Zin om lekker te lachen? Shit Happens is een lekker ongemakkelijk partyspel, waarbij je allerlei vervelende situaties voorgeschoteld krijgt die je moet rangschikken van 1 tot 100. Wat vind je erger: elke nacht in je bed plassen of je vader naakt zien? Hilariteit gegarandeerd!

Kinder spellen

Ook voor de jeugd zijn tal van leuke gezelschapsspellen verkrijgbaar. Voor kinderen van 3 tot 5 jaar is Het Kleurenmonster populair, waarin kinderen alle emotietokens op de juiste plek moeten krijgen. Dit spel speel je samen en het helpt jonge kinderen hun eigen emoties te herkennen en te beheersen. 

Met kinderen van 6 tot 8 jaar is het leuk om Bandido te spelen, waarin je een ontsnapte bandiet tegen moet houden door gangen te blokkeren met je kaarten. In het spel P’achakuna speel je een handelaar. Samen met je lama vervoer je natuurlijke kleurstoffen en witte vol door het Andesgebergte. De speler die als eerste garen in zeven kleuren heeft verzameld, wint het spel!

Bij de wat oudere kinderen is De verdwenen ruïnes van Arna populair. In dit spel ben je een ontdekkingsreiziger en heb je een spoor gevonden van een nieuwe beschaving. Je gaat op een expeditie om het nieuwe eiland te verkennen en komt angstaanjagende bewakers tegen. Het is een deck-building spel gecombineerd met worker-placement. 

Familie spellen

Zin in een lekker avondje met het hele gezin? Dan wil je een spel dat echt iedereen goed ligt. 

Zin om je familieleden eens goed dwars te zitten? Dan is Pechvogel een aanrader. Een ander populair spel is Dobble, waar je niet één spel speelt, maar een hele reeks aan minispellen. Er zijn vijf variaties, waardoor het een heel afwisselend spel is.

Zin om een stad te bouwen? In Machi Koro ben je een burgemeester en dat klinkt heel erg leuk, ware het niet dat je burgers nogal veeleisend zijn. Ze willen een pretpark, banen, fabrieken en zelfs een radiotoren. Je stad bestaat nu nog uit een tarweveld en een bakkerij, dus er is werk aan de winkel. Gewapend met slechts een dobbelsteen mag jij Machi Koro laten groeien tot een echte metropool.

Coöperatieve spellen

Kun je niet zo goed tegen je verlies of speel je liever samen? Dan zijn coöperatieve spellen wat voor jou. Hierin speel je tegen het spel en dat pakt steeds anders uit. Als je zin hebt in een spannend avondje is Mysterium misschien wat voor jou. Betreed de drempel van een spooklandgoed, ga rond de tafel zitten, open je geest en geef je zesde zintuig de vrije loop. Je houdt namelijk een spirituele seance om een gestrande ziel tot rust te laten komen! Eén speler speelt de rol van de geest en de anderen proberen te ontdekken wat nou precies de waarheid is rondom zijn dood. Spanning gegarandeerd!

In het Japans-geïnspireerde Narabi is het belangrijk dat je goed samenwerkt. De communicatie met je medespelers is beperkt en alleen door goed samen te spelen, tactisch te zijn en een goed geheugen kun je dit spel winnen.

Er zijn tegenwoordig ook veel escape rooms die je thuis kunt spelen, zoals Exit. Samen met je team is het de taak dat je zo snel mogelijk uit een geheimzinnig laboratorium ontsnapt. Je hebt anderhalf uur de tijd om alle puzzels op te lossen en de codes te kraken. Kom je er echt niet uit? Dan zijn er tien tipkaarten om je weer op weg te helpen. Let op: dit spel moet je vouwen en afscheuren, dus het is maar één keer speelbaar.
Terug naar blog